Obłędne kotlety mielone drobiowo-serowe
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Chrupiące z zewnątrz, soczyste wewnątrz, rozpływające się w ustach, idealne kotlety mielone drobiowo-serowe, które łatwo przygotować. Taka odmiana w codziennym życiu. Warto je przyrządzić i cieszyć się smakiem obłędnych kotletów drobiowo-serowych.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego, z kurczaka lub indyka
- 100 g świeżej mozzarelli w zalewie solankowej
- 100 g sera cheddar
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mozzarellę odsączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cheddar również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Mielone mięso wymieszać z serami, rozmąconym 1 jajkiem, serami, 3 łyżkami tartej bułki oraz 3 łyżkami wody.
- Z masy uformować podłużne kotlety, panierować w rozmąconym jajku oraz tartej bułce.
- Kotlety smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub we frytownicy przez około 8 minut.
- Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.