Niesamowity azjatycki makaron z mięsem - lepszy niż z budki!

Niesamowity azjatycki makaron z mięsem - lepszy niż z budki!
Autor: Shutterstock Makaron z mięsem mielonym, przygotowany w azjatyckim stylu, to pyszny pomysł na danie obiadowe
łatwy
35 min
4

Azjatycki makaron z mięsem to danie dla miłośników dalekowschodnich smaków - bo naprawdę smakuje lepiej niż z chińskiej budki. Jest też łatwy do przygotowania, niedrogi, po prostu niesamowity.

SKŁADNIKI

  • 30 dag makaronu udon, lub innego azjatyckiego, o grubszej formie
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2-3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowiny)
  • 1 szklanka dymki (ze szczypiorkiem), pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka czosnku, drobniutko posiekanego lub startego jak imbir
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki np. cayenne
  • 1/2 szklanki japońskiego słodkiego wina mirin (można je zastąpić: sake z dodatkiem cukru w proporcji 3:1, wodą z cukrem lub białym wytrawnym winem z cukrem w proporcji 1 łyżka stołowa:1/2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu, uprażonego na złoto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
  • Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy kapustę i przysmażamy na mocnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się gdzieniegdzie lekko zrumieni. Zmniejszamy ogień i przysmażamy jeszcze 3-5 minut, aż będzie prawie miękka. Zdejmujemy z patelni.
  • Na mocnym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na patelnię mięso. Rozdrabniamy trochę i przysmażamy przez ok. 4 minuty, aż się zarumieni, nie mieszając za często, by mięso nie wydzieliło soków na patelnię. Po upływie tego czasu  rozdrabniamy na mniejsze kawałki, podsmażamy jeszcze chwilę, mieszając, aż mięso będzie zrumienione.
  • Dodajemy 2/3 szklanki dymki, imbir i czosnek, posypujemy ostrą papryczką, mieszamy i smażymy minutę. Wrzucamy ugotowany makaron, podsmażoną kapustę, wlewamy mirin i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy  chwilę, mieszając. Ściągamy z ognia, skrapiamy  olejem sezamowym, posypujemy resztą dymki i sezamem. Mieszamy lekko i serwujemy od razu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej