Niesamowity azjatycki makaron z mięsem - lepszy niż z budki!
2021-07-01
łatwy
35 min
4
Azjatycki makaron z mięsem to danie dla miłośników dalekowschodnich smaków - bo naprawdę smakuje lepiej niż z chińskiej budki. Jest też łatwy do przygotowania, niedrogi, po prostu niesamowity.
SKŁADNIKI
- 30 dag makaronu udon, lub innego azjatyckiego, o grubszej formie
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2-3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej lub pak choi
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 kg mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowiny)
- 1 szklanka dymki (ze szczypiorkiem), pokrojonej na cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka czosnku, drobniutko posiekanego lub startego jak imbir
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki np. cayenne
- 1/2 szklanki japońskiego słodkiego wina mirin (można je zastąpić: sake z dodatkiem cukru w proporcji 3:1, wodą z cukrem lub białym wytrawnym winem z cukrem w proporcji 1 łyżka stołowa:1/2 łyżeczki)
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu, uprażonego na złoto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy kapustę i przysmażamy na mocnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się gdzieniegdzie lekko zrumieni. Zmniejszamy ogień i przysmażamy jeszcze 3-5 minut, aż będzie prawie miękka. Zdejmujemy z patelni.
- Na mocnym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy na patelnię mięso. Rozdrabniamy trochę i przysmażamy przez ok. 4 minuty, aż się zarumieni, nie mieszając za często, by mięso nie wydzieliło soków na patelnię. Po upływie tego czasu rozdrabniamy na mniejsze kawałki, podsmażamy jeszcze chwilę, mieszając, aż mięso będzie zrumienione.
- Dodajemy 2/3 szklanki dymki, imbir i czosnek, posypujemy ostrą papryczką, mieszamy i smażymy minutę. Wrzucamy ugotowany makaron, podsmażoną kapustę, wlewamy mirin i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy chwilę, mieszając. Ściągamy z ognia, skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy resztą dymki i sezamem. Mieszamy lekko i serwujemy od razu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?