Niesamowite udka kurczaka pieczone w miodzie i orzechach
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Udka kurczaka marynowane, a potem pieczone w miodzie i orzechach są niesamowicie pyszne. Rumiane z wierzchu, soczyste w środku. Doskonałe mięso na każdą okazję. Można je podać na obiad lub imprezę, jako solidną przekąskę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg udek kurczaka, z kością i skórą
- 40 g masła klarowanego, stopionego
- 40 g orzechów włoskich, obranych
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- oraz
- 1 łyżka oleju do posmarowania naczynia do zapiekania
- 20 g orzechów włoskich, grubo posiekanych, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać, wymieszać ze stopionym masłem, miodem, solą, oregano, imbirem i pieprzem. To będzie nasza marynata do udek.
- Udka polać marynatą, wymieszać i odstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia wieczorem.
- Udka przełożyć do brytfanny posmarowanej olejem, okryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 40-50 minut, następnie zdjąć folię, posypać orzechami i piec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.