Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza

2021-03-29
Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza
Autor: Shutterstock Mizza (meatzza) to doskonały pomysł na szybki obiad dla rodziny.
łatwy
30 min
4

Mizza lub meatzza to połączenie pizzy i wołowego burgera w jednym. Właściwie jest to wołowy klops tylko w postaci placka pokrytego sosem pomidorowym i serem mozzarella, aby nie wysechł. Mięsną pizzę podajemy z pieczywem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami. Mizzę pokochał już cały świat, pokochaj także ty!

SKŁADNIKI

  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • czarny pieprz do smaku
  • sos pomidorowy
  • 125 g sera mozzarella w plastrach
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać piekarnik do 200ºC (góra-dół).
  • W misce wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, parmezan i pietruszkę. Dodać do smaku tylko pieprzu, parmezan jest wystarczająco słony.
  • Płytką, okrągłą blachę do pieczenia o średnicy około 27 cm (np. blachę do tarty)  wylepić mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.
  • Powierzchnię masy posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki sera mozzarella, które doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • Wstawić do piekarnika, piec ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec lekko odstając od ścianek formy, a mozzarella rozpuścić.
  • Wyjąć formę z piekarnika i zostawić mięso na ok. 5 minut, a następnie ozdobić świeżymi liśćmi bazylii.
  • Meatzzę pokroić w kliny jak klasyczną pizzę.