Mistrzowski makaron z kurczakiem, cukinią i groszkiem - prostota i pychota!
2021-08-09
łatwy
25 min
4
Makaron z kurczakiem, cukinią i groszkiem to danie które przyrządzisz ekspresowo, w czasie niewiele dłuższym niż gotuje się makaron. Proste, ale pyszne, pięknie prezentujące się na talerzu i pożywne.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 2 łyżki oleju
- 250 g mięsa z piersi z kurczaka lub filetów z udek
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g zielonego groszku z puszki, świeżego lub mrożonego (jeśli, tak jak ja, nie przepadasz za groszkiem, możesz go zastąpić kukurydzą)
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g ulubionego twardego sera do starcia na tarce czy pokruszenia
- sól (ok.1,5 łyżeczki), świeżo zmielony pieprz, duża szczypta chilli, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać olej.
- Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i kurczaka. Podsmażać mieszając do zrumienienia mięsa.
- Makaron ugotować w osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu.
- Gdy makaron się gotuje, do podsmażonego mięsa z cebulą dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Smażyć 2-3 minuty mieszając, cukinia powinna lekko zmięknąć.
- Dorzucić groszek i ser, wymieszać.
- Dodać wyłowiony łyżką cedzakową makaron (wodę zachować) i wszystko zalać śmietanką. Dodać resztą przypraw i wymieszać. Podgrzewać mieszając bez przykrycia jeszcze minutę dwie, sos lekko się zagęści. Gdyby było go jednak za mało, można dodać pół szklanki lub nieco więcej wody z gotowania makaronu.
- Przed podaniem posypać danie siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?