Pokrzepiający garnek mięsny z warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pokrzepiający garnek mięsny z warzywami to świetne danie obiadowe dostarczające dużo energii. Wszystko wystarczy tu włożyć do jednego garnka i zapiekać, aż mięso będzie rozpływać się w ustach.
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g wieprzowiny, szynki lub łopatki
- 5 ziemniaków, średniej wielkości
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 papryka słodka
- 2 pomidory
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, cebulę drobno posiekać, marchew i paprykę pokroić. Pomidory pokroić na półkola.
- Żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne posmarować olejem.
- Układać warstwami: ziemniaki, marchew, papryka, pomidory, cebula. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie wyłożyć marynowane mięso. Na wierzch wylać śmietanę, uzupełnić wodą, po sam brzeg. Przykryć pokrywką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30-35 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 30 minut.