Makaron z twarogiem i skwarkami po węgiersku: przepis na TUROS CSUSZA

Makaron z twarogiem i skwarkami po węgiersku: przepis na TUROS CSUSZA
Autor: Shutterstock.com Kopiasta porcja makaronu z twarogiem, śmietaną i boczkiem po węgiersku
łatwy
20 min
4

Węgrzy, wbrew naszym wyobrażeniom, jedzą nie tylko gulasz. Bardzo popularnym daniem, które podaje się także w formie zapiekanki, jest turos csusza - makaron z twarogiem ze śmietaną i skwarkami z wieprzowego boczku. To proste i pożywne danie rodem z kuchni chłopskiej bardzo przypomina polskie kluski szare z twarogiem i skwarkami. Koniecznie spróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu wstążki
  • 250 g boczku surowego lub wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 250 g twarogu
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • W czasie gdy gotuje się makaron, usmażyć pokrojony boczek na chrupko. Wytopiony smalec zlać i zachować. Potrzebne będą tylko skwarki. 
  • Twaróg rozdrobnić widelcem. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Makaron nakładać na talerze kopczykiem. Na wierzch wyłożyć porcję twarogu ze śmietana. Posypać skwarkami i natką pietruszki. Gotowe! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

CO MOŻE UGOTOWAĆ KAŻDY? NAJPROSTSZE PRZEPISY

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej