Makaron z twarogiem i skwarkami po węgiersku: przepis na TUROS CSUSZA
2021-11-02
łatwy
20 min
4
Węgrzy, wbrew naszym wyobrażeniom, jedzą nie tylko gulasz. Bardzo popularnym daniem, które podaje się także w formie zapiekanki, jest turos csusza - makaron z twarogiem ze śmietaną i skwarkami z wieprzowego boczku. To proste i pożywne danie rodem z kuchni chłopskiej bardzo przypomina polskie kluski szare z twarogiem i skwarkami. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu wstążki
- 250 g boczku surowego lub wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 250 g twarogu
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie gdy gotuje się makaron, usmażyć pokrojony boczek na chrupko. Wytopiony smalec zlać i zachować. Potrzebne będą tylko skwarki.
- Twaróg rozdrobnić widelcem. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
- Makaron nakładać na talerze kopczykiem. Na wierzch wyłożyć porcję twarogu ze śmietana. Posypać skwarkami i natką pietruszki. Gotowe!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?