Łopatka w kawowej skorupce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łopatka wieprzowa pieczona w kawowej skorupce to pieczeń idealna na niedzielny obiad. Doskonała na ciepło i na zimno. Pieczona łopatka jest soczysta i rozpływa się w ustach. Warto spróbować upiec mięso wieprzowe w ten niebanalny sposób.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka mielonej kawy
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 4 łyżki masła
- kilka marchewek
- 100 ml porto
- 1,5 szklanki bulionu mięsnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W moździerzu utrzyj kawę z solą, pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi.
- Zwiąż łopatkę i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Obsmaż na maśle na złoto ze wszystkich stron.
- Przestudzoną łopatkę obtocz w kawowej mieszance i połóż w brytfannie.
- Dookoła ułóż obrane i grubo pokrojone marchewki.
- Całość podlej winem i bulionem.
- Piecz około godzinę w temp 180°C.
- Po wyłączeniu, zostaw w piekarniku na 15 minut.