Leczo - jak zrobić super leczo?
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Leczo to specjalność kuchni węgierskiej. Jak zrobić dobre leczo? Aby leczo było pyszne musimy wybrać świeże warzywa oraz smaczne kiełbaski lub parówki. Podajemy sprawdzony przepis na leczo.
SKŁADNIKI
- 500 gram parówek
- 400 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 1 duża cebula
- 8 ogórków konserwowych
- 2-3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy parówki - zdejmujemy z nich folię i kroimy na plasterki.
- Następnie myjemy paprykę, tniemy w grubszą kostkę, to samo robimy z cebulą.
- Myjemy pieczarki, kroimy je plasterki, solimy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy margarynę i cebulę, podsmażamy ją. Następnie dorzucamy paprykę i smażymy ją ok. 7 minut.
Do papryki dodajemy podsmażone pieczarki, parówki, koncentrat, ketchup oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
Już na sam koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą.