Leczo - jak zrobić super leczo?

2021-03-29
Edyta Folwarska
leczo-jak-zrobic-super-leczo.jpg
Autor: photos.com Leczo dobrze smakuje, gdy przygotujemy je z dodatkiem parówek  lub frankfurterek - może stanowić wtedy samodzielne danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Leczo to specjalność kuchni węgierskiej. Jak zrobić dobre leczo? Aby leczo było pyszne musimy wybrać świeże warzywa oraz smaczne kiełbaski lub parówki. Podajemy sprawdzony przepis na leczo.

SKŁADNIKI

  • 500 gram parówek
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 1 duża cebula
  • 8 ogórków konserwowych
  • 2-3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy parówki - zdejmujemy z nich folię i kroimy na plasterki.
  • Następnie myjemy paprykę, tniemy w grubszą kostkę, to samo robimy z cebulą.
  • Myjemy pieczarki, kroimy je plasterki, solimy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy margarynę i cebulę, podsmażamy ją. Następnie dorzucamy paprykę i smażymy ją ok. 7 minut.

    Do papryki dodajemy podsmażone pieczarki, parówki, koncentrat, ketchup oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.

    Już na sam koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą.

Edyta Folwarska