Kurczak sezamowy - przepis na cudownie aromatycznego kurczaka

łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak sezamowy to smażony kurczak ze słodkim i pikantnym sosem azjatyckim kusząco oblepiąjącym mięso. Kurczak z naszego przepisu jest  lepszy  i tańszy niż u "chińczyka". Możesz łatwo przygotować go w domu z prostych  składników.

SKŁADNIKI

  • około 300 gram mięsa z kurczaka bez kości
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2-3 dymki
  • 1 białko jajka
  • olej do smażenia
  • Marynata
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sos
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru brązowego/białego
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki. Składniki marynaty wymieszaj i dodaj do kurczaka, dobrze wymieszaj i marynuj przez 15 minut.
  • W małej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
  • Dodaj białko jajka do marynowanego kurczaka i dobrze wymieszaj. Posyp kawałki kurczaka mąką kukurydzianą/ziemniaczaną i wymieszaj - nadmiar mąki wyrzuć przed smażeniem.
  • Rozgrzej olej na dużym ogniu. Dodaj panierowane kawałki kurczaka i smaż na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty, aż kurczak zamieni się w jasnobrązowy kolor. Zdejmij z patelni i odstaw.
  • Podgrzej wok, dodaj mieszankę sosu i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj smażone kawałki kurczaka. Dobrze wymieszaj, smaż na średnim ogniu przez kilka sekund.
  • Dodaj uprażone nasiona sezamu i dymkę i dobrze wymieszaj. Udekoruj dodatkowym sezamem i posiekaną dymką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej