Kurczak sezamowy - przepis na cudownie aromatycznego kurczaka
2022-10-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak sezamowy to smażony kurczak ze słodkim i pikantnym sosem azjatyckim kusząco oblepiąjącym mięso. Kurczak z naszego przepisu jest lepszy i tańszy niż u "chińczyka". Możesz łatwo przygotować go w domu z prostych składników.
SKŁADNIKI
- około 300 gram mięsa z kurczaka bez kości
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej / kukurydzianej
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 2-3 dymki
- 1 białko jajka
- olej do smażenia
- Marynata
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sos
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru brązowego/białego
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój kurczaka na średniej wielkości kawałki. Składniki marynaty wymieszaj i dodaj do kurczaka, dobrze wymieszaj i marynuj przez 15 minut.
- W małej misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
- Dodaj białko jajka do marynowanego kurczaka i dobrze wymieszaj. Posyp kawałki kurczaka mąką kukurydzianą/ziemniaczaną i wymieszaj - nadmiar mąki wyrzuć przed smażeniem.
- Rozgrzej olej na dużym ogniu. Dodaj panierowane kawałki kurczaka i smaż na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty, aż kurczak zamieni się w jasnobrązowy kolor. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Podgrzej wok, dodaj mieszankę sosu i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj smażone kawałki kurczaka. Dobrze wymieszaj, smaż na średnim ogniu przez kilka sekund.
- Dodaj uprażone nasiona sezamu i dymkę i dobrze wymieszaj. Udekoruj dodatkowym sezamem i posiekaną dymką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne