Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym

2021-03-29
Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym
Autor: Shutterstock Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym najlepiej smakuje z makaronem ugotowanym al dente.
łatwy
60 min
4

Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym to danie zaczerpnięte z kuchni serbskiej. Jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Najlepiej podawać go z makaronem typu wstążki.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków kurczaka ze skórą
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 szkalnka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
  • 1 szklanka różowego wina
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 opakowanie makaronu wstążki
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj al dente. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić.
  • Papryki oczyścić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki pokroić na ćwiartki
  • Na dużej patelni rozgrzać masło i poddusić warzywa z pastą paprykowa i winem. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  • Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na pół godziny.