Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym to danie zaczerpnięte z kuchni serbskiej. Jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Najlepiej podawać go z makaronem typu wstążki.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 kawałków kurczaka ze skórą
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 szkalnka wywaru warzywnego
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
- 1 szklanka różowego wina
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 opakowanie makaronu wstążki
- sól i pieprz
- papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj al dente. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić.
- Papryki oczyścić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki pokroić na ćwiartki
- Na dużej patelni rozgrzać masło i poddusić warzywa z pastą paprykowa i winem. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na pół godziny.