"Kryzysowe" kotlety drobiowo-ryżowe [oszczędny przepis]

„Kryzysowe” kotlety drobiowo-ryżowe narodziły się w czasach niedoborów mięsa. Dzisiaj często sami ograniczamy spożycie mięsa, aby dłużej żyć w zdrowiu. Takie kotlety drobiowego mogą być podstawą domowego obiadu albo gorącą kolacją w chłodny wieczór. Ich miękka konsystencja łatwo poddaje się zębom. Szczególnie ucieszą dzieci w wieku wczesnoszkolnym, borykające się z brakami w uzębieniu. A jednocześnie kotlety dostarczą naszym milusińskim niezbędnych protein i skrobi. Do tego są tanie i proste. Czegóż chcieć więcej.
Ryż można szybko wystudzić, przelewając go na sicie zimną wodą lub zanurzając torebkę, w której się gotował, w zimnej wodzie. Można też zaoszczędzić czas, gotując ryz dzień wcześniej i pozostawić go na noc w lodówce.
SKŁADNIKI
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 10 dag ryżu albo 1 torebka, ugotowanego według zaleceń na opakowaniu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
- Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, dodać jajko oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyrobić na jednolitą masę, uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 min na małym ogniu. Podawać z zieloną sałatą w śmietanie lub mizerią.