Kotlety karkowe po cygańsku: przepis na karkówkę w plastarach z piekarnika

Kotlety karkowe po cygańsku: przepis na karkówkę w plastarach z piekarnika
Autor: Shutterstock Ułożenie kotletów karkowych, plastrów ziemniaków i warzyw jest łatwe
łatwy
20 min
4

Soczyste kotlety karkowe upieczone z ziemniakami pod warstwą pysznego sosu to danie godne królów. A szczególnie królowych życia! Dlaczego? Wystarczy wszystko pokroić, ułożyć na głębokiej blasze i gotowe! Nie trzeba stać przy kuchni, przewracać na patelni, mieszać i potrząsać. Spróbuj łatwego przepisu na smakowite kotlety karkowe z piekarnik i zostań królową życia, tak jak ja!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
  • 60 ml (4 łyżki) jasnego piwa
  • 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • 2 cebule
  • 100 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lekko zbij tłuczkiem do mięsa. Wymieszaj piwo, miód i olej oraz przyprawę do gyrosa. Pokryją nią kotlety karkowe i odstaw na 1 godzinę.
  • Dno dużej blachy do pieczenia posmaruj olejem. Jeszcze lepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, co zapobiega przywarciu potrawy do blachy.
  • Na dnie blachy ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Wyłóż także boki ziemniakami.
  • Na ziemniakach rozłóż 1 cebulę pokrojoną w talarki.
  • Na cebuli rozłóż kotlety. Na kotletach ponownie rozłóż cebulę i pokrojone pieczarki. 
  • Jeśli Twoja blacha jest mniejsza, to powtórz warstwy. 
  • Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C.
  • Pora przygotować specjalny sos: do jogurtu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.
  • Po upływie 1 godziny w piekarniku, zdejmij z blachy okrywającą ją folię, polej kotlety przygotowanym sosem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 5-10 minut lub do chwili gdy sos się przyrumieni.
  • Tak przygotowane kotlety karkowe podaj z zieloną sałatą z winegretem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej