Kotlety karkowe po cygańsku: przepis na karkówkę w plastarach z piekarnika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Soczyste kotlety karkowe upieczone z ziemniakami pod warstwą pysznego sosu to danie godne królów. A szczególnie królowych życia! Dlaczego? Wystarczy wszystko pokroić, ułożyć na głębokiej blasze i gotowe! Nie trzeba stać przy kuchni, przewracać na patelni, mieszać i potrząsać. Spróbuj łatwego przepisu na smakowite kotlety karkowe z piekarnik i zostań królową życia, tak jak ja!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
- 60 ml (4 łyżki) jasnego piwa
- 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
- 2 cebule
- 100 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko zbij tłuczkiem do mięsa. Wymieszaj piwo, miód i olej oraz przyprawę do gyrosa. Pokryją nią kotlety karkowe i odstaw na 1 godzinę.
- Dno dużej blachy do pieczenia posmaruj olejem. Jeszcze lepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, co zapobiega przywarciu potrawy do blachy.
- Na dnie blachy ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Wyłóż także boki ziemniakami.
- Na ziemniakach rozłóż 1 cebulę pokrojoną w talarki.
- Na cebuli rozłóż kotlety. Na kotletach ponownie rozłóż cebulę i pokrojone pieczarki.
- Jeśli Twoja blacha jest mniejsza, to powtórz warstwy.
- Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C.
- Pora przygotować specjalny sos: do jogurtu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem.
- Po upływie 1 godziny w piekarniku, zdejmij z blachy okrywającą ją folię, polej kotlety przygotowanym sosem. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 5-10 minut lub do chwili gdy sos się przyrumieni.
- Tak przygotowane kotlety karkowe podaj z zieloną sałatą z winegretem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad