Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym: przepis na schab karkowy

2021-03-29
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Schab karkowy zapiekany w sosie pomidorowym z pieczarkami i cebulę to danie dostarczające białka i błonnika. 
łatwy
30 min
4

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym to świetny pomysł na rodzinny obiad. Łatwo go przygotować. Dodatek pieczarek i cebuli wzbogaci sos. Wieprzowy schab karkowy pieczony w sosie pomidorowym można przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec. Wypróbuj przepis na najlepszą karkówkę w sosie z pieczarkami i cebulą, aby cieszyć się jej smakiem przy rodzinnym stole. 

Polecamy także: Schab karkowy w keczupie na obiad: pieczona karkówka w keczupie [WIDEO]  oraz  Schab karkowy na obiad: karkówka po cygańsku w sosie [przepis]

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu karkowego
  • 500 g cebuli (ok. 3-4 duże sztuki)
  • 700 g pieczarek
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia
  •  
  • Składniki na marynatę do mięsa:
  • 2 czubate łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ostrej papryki, chilli lub cayenne
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  •  
  • Składniki na sos:
  • 500 g przecieru pomidorowego domowego lub gotowego typu passata
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki wody 
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na 6-8 plastrów, lekko rozklepać tłuczkiem. Przygotować marynatę i natrzeć nią dokładnie mięso, zamknąć w szczelnym pudełku i włożyć do lodówki. Marynować co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej całą noc.
  • Następnego dnia obtoczyć mięso w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu na patelni, na którym wcześniej usmażono mięso.
  • Do cebuli dodać pieczarki pokrojone w średniej grubości plasterki, wszystko razem smażyć dalej, aż pieczarki puszczą sok, a następnie on odparuje.
  • Z przecieru pomidorowego i dodatków przygotować sos pomidorowy.
  • Na mięso wyłożyć usmażoną cebulę z pieczarkami, całość zalać sosem pomidorowym. Piec pod przykryciem ok. 90 minut w temp. 200°C.