Karkówka nadziewana kurkami [z patelni albo z grilla]

2021-03-29
Karkówka nadziewana kurkami [z patelni albo z grilla]
Autor: Shutterstock Karkówka nadziewana kurkami [z patelni albo z grilla]
łatwy
25 min
4

W sezonie kurkowym warto wykorzystać grzyby do urozmaicenia naszych mięsnych dań. Oto wyborny przepis na karkówkę nadziewaną kurkami.

SKŁADNIKI

  • 4 grube kotlety wieprzowe z karkówki po około 150 g
  • 100 g świeżych grzybów (kurki)
  • 1 mała cebula
  • 50 g chudego boczku
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • trochę soli i czarnego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka stołowa oleju do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby opłukać, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w drobną kostkę.
  • Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i cebulkę, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać kurki, szczyptę soli i odrobinę pieprzu oraz pietruszkę. Całość dusić pod przykryciem 5 minut.
  • Kotlety umyć i osuszyć. W plastrach mięsa z jednej strony wyciąć głęboką kieszeń i napełnić ją nadzieniem grzybowym. Otwory złączyć za pomocą drewnianych wykałaczek.
  • Kotlety posmarować olejem i smażyć lub piec na ruszcie około 7 minut z każdej strony.