Karkówka nadziewana kurkami [z patelni albo z grilla]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
W sezonie kurkowym warto wykorzystać grzyby do urozmaicenia naszych mięsnych dań. Oto wyborny przepis na karkówkę nadziewaną kurkami.
SKŁADNIKI
- 4 grube kotlety wieprzowe z karkówki po około 150 g
- 100 g świeżych grzybów (kurki)
- 1 mała cebula
- 50 g chudego boczku
- 1 łyżka stołowa oleju
- trochę soli i czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżka stołowa oleju do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w drobną kostkę.
- Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i cebulkę, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać kurki, szczyptę soli i odrobinę pieprzu oraz pietruszkę. Całość dusić pod przykryciem 5 minut.
- Kotlety umyć i osuszyć. W plastrach mięsa z jednej strony wyciąć głęboką kieszeń i napełnić ją nadzieniem grzybowym. Otwory złączyć za pomocą drewnianych wykałaczek.
- Kotlety posmarować olejem i smażyć lub piec na ruszcie około 7 minut z każdej strony.