Karkówka gotowana na święta: łatwy przepis na pyszną wędlinę domową

Karkówka gotowana to pyszna wędlina na święta
Autor: Shutterstock.com Karkówka gotowana to pyszna wędlina na święta
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Karkówka gotowana to doskonała wędlina domowa na święta. Bardzo łatwo przygotować w ten sposób schab karkowy. I choć należy karkówkę gotować powoli, to nie trzeba jej doglądać. Wystarczy dać mięsu czas, a resztę zrobi za nas wolne gotowanie. Polecam gorąco przepis na karkówkę gotowaną do podania na zimno!

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu karkowego bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać pozostałe przyprawy, sól i cukier. Wszystko razem wymieszać.
  • Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Zamarynowane mięso owinąć szczelnie trzykrotną warstwą folii spożywczej. Dobrze zebrać i zawiązać brzegi folii. Jak cukierek. 
  • Tak opakowane mięso włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Postawić na palniku. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1 1/2 godziny.
  • Ugotowaną, nadal zapakowaną w folię, karkówkę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzony schab karkowy wstawić do lodówki na 4 godziny. Po 4 godzinach karkówkę rozwinąć z folii. 
  • Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Podawać z chrzanem lub żurawiną. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, co jeszcze możesz przygotować z karkówki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej