Karkówka gotowana na święta: łatwy przepis na pyszną wędlinę domową
2023-12-05
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Karkówka gotowana to doskonała wędlina domowa na święta. Bardzo łatwo przygotować w ten sposób schab karkowy. I choć należy karkówkę gotować powoli, to nie trzeba jej doglądać. Wystarczy dać mięsu czas, a resztę zrobi za nas wolne gotowanie. Polecam gorąco przepis na karkówkę gotowaną do podania na zimno!
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu karkowego bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać pozostałe przyprawy, sól i cukier. Wszystko razem wymieszać.
- Mięso natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Zamarynowane mięso owinąć szczelnie trzykrotną warstwą folii spożywczej. Dobrze zebrać i zawiązać brzegi folii. Jak cukierek.
- Tak opakowane mięso włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Postawić na palniku. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1 1/2 godziny.
- Ugotowaną, nadal zapakowaną w folię, karkówkę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzony schab karkowy wstawić do lodówki na 4 godziny. Po 4 godzinach karkówkę rozwinąć z folii.
- Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Podawać z chrzanem lub żurawiną. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, co jeszcze możesz przygotować z karkówki