Gulasz z watróbek drobiowych: łatwy przepis na tani i smaczny obiad
2021-12-02
łatwy
30 min
4
Wątróbki drobiowe to jedno z tańszych źródeł odżywczego białka. Do tego są najlepszych źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zamiast rumienić je niemiłosiernie na patleni, zrób z nich pysznych gulasz. Wątróbkową potrawkę można podać z makaronem. I smaczne oraz tanie danie obiadowe gotowe na szybko!
Zobacz GALERIĘ: Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
500 g wątróbki drobiowej namoczonej w mleku przez 1 godzinę, opłukanej i pokrojonej na kwałki wielkości kęsa - 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka domowej roboty
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oleju i dodać boczek, smażyć do zrumienienia przez 5 minut mieszając kilka razy. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut lub do zeszklenia.
- Dodać wątróbkę drobiową oprószoną mąką, dusić przez 5 minut, aż wątróbka drobiowa zostanie ugotowana, przewracając ją przy najmniej raz w trakcie gotowania.
- Wlać 3/4 szklanki bulionu z kurczaka oraz 1/4 szklanki śmietany. Doprawić solą i pieprzem i mieszać, aż sos zacznie lekko wrzeć i zgęstnieje.
- Podawać z gotowanym makaronem. Ewentualnie przybrać natką pietruszki. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?