Gulasz z watróbek drobiowych: łatwy przepis na tani i smaczny obiad

Gulasz z watróbek drobiowych
Autor: Shutterstock.com Gulasz z watróbek drobiowych podany z gotowanym makaronem
łatwy
30 min
4

Wątróbki drobiowe to jedno z tańszych źródeł odżywczego białka. Do tego są najlepszych źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Zamiast rumienić je niemiłosiernie na patleni, zrób z nich pysznych gulasz. Wątróbkową potrawkę można podać z makaronem. I smaczne oraz tanie danie obiadowe gotowe na szybko! 

Zobacz GALERIĘ: Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę

    500 g wątróbki drobiowej namoczonej w mleku przez 1 godzinę, opłukanej i pokrojonej na kwałki wielkości kęsa
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka domowej roboty
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oleju i dodać boczek, smażyć do zrumienienia przez 5 minut mieszając kilka razy. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut lub do zeszklenia.
  • Dodać wątróbkę drobiową oprószoną mąką, dusić przez 5 minut, aż wątróbka drobiowa zostanie ugotowana, przewracając ją przy najmniej raz w trakcie gotowania. 
  • Wlać 3/4 szklanki bulionu z kurczaka oraz 1/4 szklanki śmietany. Doprawić solą i pieprzem i mieszać, aż sos zacznie lekko wrzeć i zgęstnieje.
  • Podawać z gotowanym makaronem. Ewentualnie przybrać natką pietruszki. Smacznego! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej