Grzybowe tortellini zapiekane w sosie bolońskim: prosto i pysznie

Grzybowe tortellini zapiekane w sosie bolońskim: prosto i pysznie
Autor: Shutterstock.com Grzybowe tortellini zapiekane w sosie bolońskim - na obiad lub ciepłą kolację
łatwy
30 min
4

Osobiście uważam, że w środku pracowitego tygodnia nie ma co kręcić nosem na gotowe produkty i półprodukty, tylko śmiało z nich korzystać. Tak powstał przepis na to ratunkowe danie. Użyłam gotowych, włoskich pierożków tortellini i przygotowałam sos boloński. Ale nie obrażę się, jeśli pójdziecie krok dalej i użyjecie gotowego sosu pomidorowego. Czasem trzeba iść na ustępstwa w imię pożywności i smaku! 

SKŁADNIKI

  • 250 g gotowych tortellini z nadzieniem grzybowym lub szpinakowym
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoskie pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  • Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając i rozdzielając zbrylone kawałki mięsa.
  • Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy ziołowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Spróbować i przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Sos przelać do naczynia żaroodpornego z pierożkami. Wymieszać. Posypać tartym serem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać przez 20-30 minut lub do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera. 
  • Podawać póki gorące. Z dumą i czułością. Smacznego! 
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Zobacz GALERIĘ: Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej