Grzybowe tortellini zapiekane w sosie bolońskim: prosto i pysznie
2021-12-15
łatwy
30 min
4
Osobiście uważam, że w środku pracowitego tygodnia nie ma co kręcić nosem na gotowe produkty i półprodukty, tylko śmiało z nich korzystać. Tak powstał przepis na to ratunkowe danie. Użyłam gotowych, włoskich pierożków tortellini i przygotowałam sos boloński. Ale nie obrażę się, jeśli pójdziecie krok dalej i użyjecie gotowego sosu pomidorowego. Czasem trzeba iść na ustępstwa w imię pożywności i smaku!
SKŁADNIKI
- 250 g gotowych tortellini z nadzieniem grzybowym lub szpinakowym
- 1 łyżka oleju
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól i pieprz do smaku
- 100 g startego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoskie pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając i rozdzielając zbrylone kawałki mięsa.
- Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy ziołowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Spróbować i przyprawić solą oraz pieprzem.
- Sos przelać do naczynia żaroodpornego z pierożkami. Wymieszać. Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać przez 20-30 minut lub do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
- Podawać póki gorące. Z dumą i czułością. Smacznego!
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?