Grill - przepis na minikebaby z sosem tzatziki

2021-03-27
Marta Kula
Grill - przepis na minikebaby z sosem tzatziki
Autor: pixabay.com Mini kebaby sosem tzatziki.
łatwy
20 min
4

Jeśli znudziła ci się kiełbasa czy karkówka z grilla, to sięgnij po nowe przepisy. Proponujemy coś z kuchni greckiej: minikebaby z sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

  • około 600 g drobno mielonego mięsa (może być łopatka, szynka, lub też mięso drobiowe)
  • cebula
  • słodka papryka
  • gorczyca
  • kolendra
  • chili
  • majeranek
  • około pół litra gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ogórki świeże
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekaj, wyciśnij przez wyciskarkę czosnek i dodaj do mielonego mięsa wraz z pozostałymi przyprawami (wedle uznania).
  • Całość wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Następnie do mięsa dodaj kilka (4-5) łyżek wody, aby lepiej się kleiło.
  • Uformuj podłużne kiełbaski i nadziej je na patyczki uprzednio namoczone w wodzie.

    Ogórki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, próbując przy tym usunąć jak najwięcej pestek.
  • Ogórki posól i pozostaw na około 10 minut, a następnie odlej z nich sok.
  • Dodaj jogurt, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Tzatziki przechowuj w lodówce.
  • Przygotowane kebaby opiekaj z każdej strony na grillu, na tacce, do momentu aż się zarumienią.
  • Podawaj z sosem tzatziki.
Marta Kula