Grill - przepis na minikebaby z sosem tzatziki
2021-03-27
łatwy
20 min
4
Jeśli znudziła ci się kiełbasa czy karkówka z grilla, to sięgnij po nowe przepisy. Proponujemy coś z kuchni greckiej: minikebaby z sosem tzatziki.
SKŁADNIKI
- około 600 g drobno mielonego mięsa (może być łopatka, szynka, lub też mięso drobiowe)
- cebula
- słodka papryka
- gorczyca
- kolendra
- chili
- majeranek
- około pół litra gęstego jogurtu greckiego
- 2 ogórki świeże
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekaj, wyciśnij przez wyciskarkę czosnek i dodaj do mielonego mięsa wraz z pozostałymi przyprawami (wedle uznania).
- Całość wstaw do lodówki na około godzinę.
- Następnie do mięsa dodaj kilka (4-5) łyżek wody, aby lepiej się kleiło.
- Uformuj podłużne kiełbaski i nadziej je na patyczki uprzednio namoczone w wodzie.
Ogórki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, próbując przy tym usunąć jak najwięcej pestek. - Ogórki posól i pozostaw na około 10 minut, a następnie odlej z nich sok.
- Dodaj jogurt, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Tzatziki przechowuj w lodówce.
- Przygotowane kebaby opiekaj z każdej strony na grillu, na tacce, do momentu aż się zarumienią.
- Podawaj z sosem tzatziki.