Genialna zapiekanka z penne i sosu bolońskiego

Genialna zapiekanka z penne i sosu bolońskiego
Autor: Shutterstock.com Genialna zapiekanka z penne i sosu bolońskiego
łatwy
30 min
4

Zapiekanka makaronowa z penne i mięsem mielonym jest po prostu pyszna i smakuje całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu (najlepiej Penne Rigate)
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżka oliwek bez pestek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 150 g startego sera
  • sól i pieprz
  • trochę oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Postaw duży garnek z wodą na kuchence i dodaj sól. Ugotuj w wtym wrzątku makaron do al dente – czas zależny od informacji na opakowaniu. Odlej i odcedź. 
  • Rozgrzej trochę oleju na patelni. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kostki cebuli podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zacznie kruszyć.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż. Zdeglasuj bulionem i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu. W międzyczasie umyj pomidorki i przekrój je na pół. Szparagom odłam końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki pokrój na plasterki. 
  • Dodaj pomidorki, szparagi i oliwki do mielonego mięsa. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron.
  • Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Następnie piecz w piekarniku przez około 10-15 minut w 200°C. Lub zapiekać do chwili, jak ser się zrumieni. Pokroić na kawałki, wyjąć z formy i podawaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej