Genialna zapiekanka z penne i sosu bolońskiego
2022-04-01
łatwy
30 min
4
Zapiekanka makaronowa z penne i mięsem mielonym jest po prostu pyszna i smakuje całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu (najlepiej Penne Rigate)
- 500 g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml wywaru warzywnego
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka oliwek bez pestek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 150 g startego sera
- sól i pieprz
- trochę oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Postaw duży garnek z wodą na kuchence i dodaj sól. Ugotuj w wtym wrzątku makaron do al dente – czas zależny od informacji na opakowaniu. Odlej i odcedź.
- Rozgrzej trochę oleju na patelni. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kostki cebuli podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zacznie kruszyć.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż. Zdeglasuj bulionem i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu. W międzyczasie umyj pomidorki i przekrój je na pół. Szparagom odłam końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki pokrój na plasterki.
- Dodaj pomidorki, szparagi i oliwki do mielonego mięsa. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Następnie piecz w piekarniku przez około 10-15 minut w 200°C. Lub zapiekać do chwili, jak ser się zrumieni. Pokroić na kawałki, wyjąć z formy i podawaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?