Grillowane pieczarki w płaszczykach, czyli faszerowane portobello z boczkiem

2021-03-29
portobello z serkiem
Autor: Shutterstock Pieczarki z serkiem. Owiń je boczkiem i ugrilluj na chrupko!
łatwy
30 min
4

Duże pieczarki portobello świetnie smakują faszerowane mięsem. Na grilla proponujemy pieczarki nadziewane boczkiem, piersią z indyka i cebulą. Ten farsz sprawi, że zwykłe grillowane pieczarki staną się obłędną przekąską i pewną konkurencją dla kiełbasek. Oto przepis! 

ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!

SKŁADNIKI

  • pieczarki
  • biały serek (bieluch, philadelphia lub podobny)
  • boczek lub bekon w plasterkach
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy pieczarki i wypełniamy ich kapelusze serkiem. Pieprzymy i solimy, możemy też posypać przyprawą do grilla lub ziołami.
  • Każdą z pieczarek oblepiamy cieniutkim plasterkiem boczku, możemy pomóc sobie wykałaczką.
  • Przekąski układamy bezpośrednio na grillu (wyjdą chrupkie) lub wcześniej owijamy folią aluminiową (soczyste).