Fasolka barbecue: przepis na szybkie danie na ciepło

2021-03-29
Fasolka barbecue
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Amerykańska fasolka barbecue to proste danie dla współczesnego kowboja. Ten przepis na szybkie danie na ciepło ucieszy wszystkich. Fasolkę w sosie barbecue można kupić gotową lub dodać typowe dla pogranicza teksańsko-meksykańskiego przyprawy (zobacz na sole strony). 

Kuchnia teksańsko-meksykańska to przyprawy: mielone ziarna kolendry, kmin, oregano, cząber, tymianek, wędzona słodka i ostra papryka oraz pieprz. 


Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub indyka
  • 50 g wędzonego boczku surowego (nieparzonego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka fasolki w sosie Barbecue
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 6-8 gałązek natki kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekany boczek i smażyć do zrumienienia. Połowę boczku odłożyć i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Na patelnię dodać posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso zmieni kolor.
  • Fasolę w sosie barbecue dodać w całości.
  • Białą fasolę odsączyć i dodać do garnka. 
  • Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia.
  • Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Podawać posypane smażonym boczkiem i natką kolendry.