Fasolka barbecue: przepis na szybkie danie na ciepło
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Amerykańska fasolka barbecue to proste danie dla współczesnego kowboja. Ten przepis na szybkie danie na ciepło ucieszy wszystkich. Fasolkę w sosie barbecue można kupić gotową lub dodać typowe dla pogranicza teksańsko-meksykańskiego przyprawy (zobacz na sole strony).
Kuchnia teksańsko-meksykańska to przyprawy: mielone ziarna kolendry, kmin, oregano, cząber, tymianek, wędzona słodka i ostra papryka oraz pieprz.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub indyka
- 50 g wędzonego boczku surowego (nieparzonego)
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka fasolki w sosie Barbecue
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 6-8 gałązek natki kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekany boczek i smażyć do zrumienienia. Połowę boczku odłożyć i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na patelnię dodać posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso zmieni kolor.
- Fasolę w sosie barbecue dodać w całości.
- Białą fasolę odsączyć i dodać do garnka.
- Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia.
- Spróbować, posolić i popieprzyć do smaku.
- Podawać posypane smażonym boczkiem i natką kolendry.