Duszona wołowina w sosie piwno-cebulowym: przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Duszona wołowina w sosie piwno-cebulowym do doskonałe danie dla miłośników duszonego mięsa. Przygotowane według tego przepisu delikatne, wprost rozpływające się w ustach wołowe bitki pysznie smakują z kaszą, tłuczonymi ziemniakami i dodatkami takimi jak ogórki kiszone czy czerwona kapusta.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 50 dag cebuli
- 10 dag słoniny
- 500 ml piwa karmelowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić na plastry, posolić i doprawić pieprzem.
- Cebulę pokroić w półplasterki, słoninę w kostkę.
- Słoninę stopić, na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso oraz cebulę - do lekkiego zrumienienia.
- Podlać piwem i dusic mięso na wolnym ogniu przez 1,5 h. Sos można przetrzeć lub zblendować albo zagęścić zasmażką