Duszona wołowina w sosie piwno-cebulowym: przepis

2021-03-29
Duszona wołowina w sosie piwno-cebulowym: przepis
Autor: Shutterstock Wołowina duszona w sosie piwno-cebulowym jest bardzo  delikatna i aromatyczna.
łatwy
30 min
4

Duszona wołowina w sosie piwno-cebulowym do doskonałe danie dla miłośników duszonego mięsa. Przygotowane według  tego przepisu delikatne, wprost rozpływające się w ustach  wołowe bitki  pysznie smakują z kaszą, tłuczonymi ziemniakami i dodatkami takimi  jak ogórki kiszone czy czerwona kapusta.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 50 dag cebuli
  • 10 dag  słoniny
  • 500 ml piwa karmelowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić na plastry, posolić i doprawić pieprzem. 
  • Cebulę pokroić w półplasterki, słoninę w kostkę.
  • Słoninę stopić, na powstałym tłuszczu  obsmażyć mięso oraz cebulę - do  lekkiego zrumienienia.
  • Podlać piwem i  dusic mięso  na wolnym ogniu przez 1,5 h. Sos można przetrzeć lub zblendować albo zagęścić zasmażką