Comber z sarny z sosem kurkowym: przepis na sarninę
2021-03-29
średni
30 min
4
Mięso z sarny można przygotować na wiele sposobów, a sarnina pieczona to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pomysłów. Podajemy przepis na comber z sarny serwowany z sosem kurkowym.
SKŁADNIKI
- 4 plastry combra z sarny
- 4 plastry szynki prosciutto
- 5 dag szpinaku
- 1 czerwona papryka
- sos:
- 20 dag świeżych kurek
- 200 ml śmietany
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki masła
- 25 ml brandy
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak siekamy, paprykę kroimy w paski. Plastry combra z sarny zawijamy ze szpinakiem i czerwoną papryką w szynkę parmeńską.
- Obsmażamy na oleju, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.
- Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulkę, a następnie dodajemy do niej posiekane kurki.
- Zalewamy śmietaną i dusimy tak długo, aż potrawa zmniejszymy objętość o połowę.
- Wlewamy brandy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Serwujemy z upieczonym combrem.