Comber z sarny z sosem kurkowym: przepis na sarninę

2021-03-29
Comber z sarny z sosem kurkowym
Autor: thinkstockphotos.com Sarnina i sos grzybowy, czyli leśne przysmaki w najlepszym duecie
średni
30 min
4

Mięso z sarny można przygotować na wiele sposobów, a sarnina pieczona to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pomysłów. Podajemy przepis na comber z sarny serwowany z sosem kurkowym.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry combra z sarny
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • 5 dag szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • sos:
  • 20 dag świeżych kurek
  • 200 ml śmietany
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 25 ml brandy
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak siekamy, paprykę kroimy w paski. Plastry combra z sarny zawijamy ze szpinakiem i czerwoną papryką w szynkę parmeńską.
  • Obsmażamy na oleju, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.
  • Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulkę, a następnie dodajemy do niej posiekane kurki.
  • Zalewamy śmietaną i dusimy tak długo, aż potrawa zmniejszymy objętość o połowę.
  • Wlewamy brandy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Serwujemy z upieczonym combrem.