Cielęcina z borowikami: przepis na wykwintne danie
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Cielęcina z borowikami - ta nazwa brzmi nieźle, a jak smakuje! Do tego to naprawdę łatwe do przygotowania danie - polecamy cielęcinę z borowikami na pyszny niedzielny obiad.
SKŁADNIKI
- 50 dag cielęciny bez kości,
- 30 dag borowików,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, osączyć i pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na gorącym tłuszczu, stale mieszając.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć razem z mięsem.
- Przecier pomidorowy rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem 25 minut na małym ogniu.
- Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić na kawałki. Dodać do duszącego się mięsa.
- Przed końcem duszenia oprószyć potrawę mąką oraz przyprawić solą i pieprzem.
- Dusić jeszcze kilka minut, stale mieszając. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!