Cielęcina pieczona z rozmarynem w sosie cumberland
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cielęcina pieczona to doskonały pomysł na danie na świąteczny, np. wielkanocny obiad. Cielęcina upieczona z dodatkiem przyprawy ziołowej i świeżego rozmarynu świetnie smakuje z ostrym sosem cumberland
ZOBACZ TEŻ: Cielęcina - jakie ma właściwości odżywcze?
SKŁADNIKI
- 1 kg udźca cielęcego
- gotowa przyprawa do cielęciny lub szynki,
- świeży rozmaryn
- sos cumberland
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek galaretki porzeczkowej
- 100 g chrzanu
- 75g masła
- 75 ml wina słodkiego
- cukier
- łyżka musztardy miodowej,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cielęcinę natrzyj gotową przyprawą, dokładnie posmaruj masłem. Odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin
- Następnie piecz ją 1,5 godz. w temp. 175°C.
- Do chrzanu dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.
- Pieczone mięso podawaj z sosem - doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno