Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziennie proste, obłędnie pyszne

2021-02-09
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Biała kiełbasa duszona z warzywami
Autor: Shutterstock Sycące danie jednogarnkowe: biała kiełbasa duszona z warzywami i fasolą
łatwy
30 min
4

Biała kiełbasa duszona z warzywami to świetny patent do obfite i smaczne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja na ciepło. Przygotowanie jest dziennie proste, a potrawa obłędnie pyszna!

Składniki

8 mniejszych lub 4 większe białe kiełbaski parzone

2 łyżki oleju

1 cebula

4 ząbki czosnku

2-4 papryki spiczaste, pokrojone na kawałki

1 papryka ostra, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

4 pomidory, średnich rozmiarów

300 ml przecieru pomidorowego

1 puszka białej fasoli, po osączeniu

rozmaryn, cząber, oregano

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażana posypać solą i odstawić, aby wypuścił sok. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty. Dodać odciśnięty z wilgoci bakłażan i smażyć kolejne 2 minuty. 

Dodać pomidory pokrojone na kawałki i smażyć 2 minuty.

Wlać przecier pomidorowy i uzupełnić płyn wodą. Doprowadzić do wrzenia.

Dodać fasolę i przyprawy. 

Gdy gulasz ponownie zagotuje się, dodać kiełbaski i gotować 10 minut. Jeśli używasz kiełbasek surowych przedłuż gotowanie do 20 minut. 

Odmiany i właściwości papryki