Arroz Imperial - zapiekanka ryżowa z szarpanym kurczakiem. Świetny przepis prosto z Kuby

2022-09-02
Arroz imperial
Autor: Shutterstock Arroz Imperial t znakomita zapiekanka ryżowa z dodatkiem szarpanego kurczaka.
łatwy
90 min
6

To typowe kubańskie danie, idealne do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną. Arroz Imperial składa się z warstw żółtego ryżu, papryki, kurczaka, majonezu i roztopionego sera. Przygotowanie tego kubańskiego przepisu jest bardzo łatwe, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi lub udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 plasterki bekonu
  • 2 spore białe cebule, drobno posiekane
  • 2 zielone papryki, oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę
  • 3 gałązki szczypioru, posiekane
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 pakowanie pasty pomidorowej
  • 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 limonka
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki ryżu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 szklanka łagodnego, żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka zalej zimną wodą, aby całkowicie przykryła mięso. postaw garnek na średnim gazie i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj mięso bez przykrycia  na małym ogniu ok. godziny. Jeśli używasz udek, gotuj mięso odtąd, aż będzie samo odchodziło od kości.
  • Wyjmij mięso, wywar zachowaj do gotowania ryżu. Gdy kurczak całkowicie wystygnie podziel  (poszarp) go rękoma na włókna. 
  • Na dużej patelni zrumień plastry boczku, pozwalając wytopić się niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj nieco oliwy i wrzuć posiekana cebulę, paprykę, szczypior i oregano. Smaż aż cebula się zeszkli.
  • Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie kurczaka i pastę pomidorową. Duś wszystko ok. 15 minut bez przykrycia.
  • Na koniec dodaj sok wyciśnięty z limonki i przypraw solą pieprzem do smaku. Podgrzewaj jeszcze 5 minut, po czym zdejmij z gazu.
  • Ryż ugotuj w wywarze z kurczaka z dodatkiem soli i kurkumy. Gotuj na małym gazie pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
  • Do ugotowanego ryżu dodawaj partiami majonez mieszając dokładnie.
  • Podziel ryż na 3 części.  Jedną część wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
  • Na ryż wyłóż kurczaka wraz z sosem, przykryj kolejną warstwa ryżu i posyp parmezanem.
  • Następnie wyłóż resztę ryżu, posyp parmezanem oraz żółtym serem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok 20 minut. Ser powinien się roztopić i ładnie zrumienić.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Galeria: Zapiekanka ryżowa - 8 sprawdzonych przepisów na zapiekankę z ryżu