Arroz Imperial - zapiekanka ryżowa z szarpanym kurczakiem. Świetny przepis prosto z Kuby
2022-09-02
łatwy
90 min
6
To typowe kubańskie danie, idealne do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną. Arroz Imperial składa się z warstw żółtego ryżu, papryki, kurczaka, majonezu i roztopionego sera. Przygotowanie tego kubańskiego przepisu jest bardzo łatwe, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi lub udek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 4 plasterki bekonu
- 2 spore białe cebule, drobno posiekane
- 2 zielone papryki, oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę
- 3 gałązki szczypioru, posiekane
- 1 łyżeczka oregano
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 pakowanie pasty pomidorowej
- 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 limonka
- sól i pieprz
- 2 szklanki ryżu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 łyżek majonezu
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 szklanka łagodnego, żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka zalej zimną wodą, aby całkowicie przykryła mięso. postaw garnek na średnim gazie i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj mięso bez przykrycia na małym ogniu ok. godziny. Jeśli używasz udek, gotuj mięso odtąd, aż będzie samo odchodziło od kości.
- Wyjmij mięso, wywar zachowaj do gotowania ryżu. Gdy kurczak całkowicie wystygnie podziel (poszarp) go rękoma na włókna.
- Na dużej patelni zrumień plastry boczku, pozwalając wytopić się niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj nieco oliwy i wrzuć posiekana cebulę, paprykę, szczypior i oregano. Smaż aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po minucie kurczaka i pastę pomidorową. Duś wszystko ok. 15 minut bez przykrycia.
- Na koniec dodaj sok wyciśnięty z limonki i przypraw solą pieprzem do smaku. Podgrzewaj jeszcze 5 minut, po czym zdejmij z gazu.
- Ryż ugotuj w wywarze z kurczaka z dodatkiem soli i kurkumy. Gotuj na małym gazie pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Do ugotowanego ryżu dodawaj partiami majonez mieszając dokładnie.
- Podziel ryż na 3 części. Jedną część wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
- Na ryż wyłóż kurczaka wraz z sosem, przykryj kolejną warstwa ryżu i posyp parmezanem.
- Następnie wyłóż resztę ryżu, posyp parmezanem oraz żółtym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok 20 minut. Ser powinien się roztopić i ładnie zrumienić.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania