Aromatyczne kalarepki nadziewane indykiem
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Chrupiące kalarepki wypełnione smakowitym farszem z indyczej piersi i marchewki to pomysł na smaczny i niedrogi, a przy tym niskokaloryczny obniad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kalarepy
- 600 g piersi indyczej lub mielonego mięsa z indyka
- 4-5 marchewek
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepki obrać, ściąć górną część i wydrążyć miąższ i pokroić go w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić.
- Jeśli używamy piersi trzeba ją drobno pokroić. Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać warzywa, a następnie wlać bulion.
- Dusić około 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
- Farszem napełnić kalarepy i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.