Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?
2021-03-29
średni
25 min
4
Ten przepis na burgera jest rodem z Ameryki. Podają go w restauracji w Chicago, która ma 3 gwiazdki w ocenie Michelina. Może przepis nie jest zbyt prosty, ale zdecydowanie tego burgera warto przyrządzić ze względu na efekt końcowy!
SKŁADNIKI
- boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę
- drobno posiekana szalotka
- lyżka kminku
- mielone mięso wołowe z antrykotu 450 g
- 2 jabłka najlepiej Granny Smith, pokrojone w cieńkie plasterki
- pół łyżeczki masła
- pół szklanki startego twardego sera
- tymianek
- trzy ząbki czosnku
- bułki do hamburgerów
- sól
- czarny pieprz
- olej
- SOS:
- 3 łyżki posiekanych białek z ugotowanych na twardo jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanych korniszonów
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu wrzucić do miski i dobrze wymieszać blenderem. Miskę z sosem wstawiamy do lodówki.
- Następnie na niewielkiej ilości oleju przez ok. 3 minuty smażymy boczek. Dorzucamy szalotkę, kminek i mieszając smażymy kolejne 3 minuty. Boczek z ziołami przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, na tyle samo wstawiamy mięso.
- W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i dużym ogniu smażymy plasterki jabłek, oczyszczone z gniazd nasiennych. Najpierw na łyżeczce oleju przez 4 minuty z jednej strony, potem obracamy dodajemy masło i trzymamy, aż jabłko będzie miękkie.
- Po 10 minutach wyjmujemy miski z boczkiem i mięsem i łączymy ze sobą zawartość. Dokładamy ser, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Formujemy burgery - z tej ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.
- Burgery obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na patelnię do smażenia dorzucamy tymianek i czosnek.
- Burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekamy przez 3 minuty. Po wyciągnięciu z piekarnika odsączamy burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Grillujemy bułki przekrojone na pół. Wkładamy do bułek burgera, sporo sosu i wszystkie przygotowane wcześniej dodatki.