Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Ten przepis na burgera jest rodem z Ameryki. Podają go w restauracji w Chicago, która ma 3 gwiazdki w ocenie Michelina. Może przepis nie jest zbyt prosty, ale zdecydowanie tego burgera warto przyrządzić ze względu na efekt końcowy!
SKŁADNIKI
- boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę
 - drobno posiekana szalotka
 - lyżka kminku
 - mielone mięso wołowe z antrykotu 450 g
 - 2 jabłka najlepiej Granny Smith, pokrojone w cieńkie plasterki
 - pół łyżeczki masła
 - pół szklanki startego twardego sera
 - tymianek
 - trzy ząbki czosnku
 - bułki do hamburgerów
 - sól
 - czarny pieprz
 - olej
 - SOS:
 - 3 łyżki posiekanych białek z ugotowanych na twardo jajek
 - 3 łyżki majonezu
 - 1,5 łyżki musztardy Dijon
 - 1 łyżka posiekanych korniszonów
 - 1 łyżka posiekanych kaparów
 - 1 łyżka posiekanej cebuli
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka posiekanego estragonu
 - szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu wrzucić do miski i dobrze wymieszać blenderem. Miskę z sosem wstawiamy do lodówki.
 - Następnie na niewielkiej ilości oleju przez ok. 3 minuty smażymy boczek. Dorzucamy szalotkę, kminek i mieszając smażymy kolejne 3 minuty. Boczek z ziołami przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, na tyle samo wstawiamy mięso.
 - W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i dużym ogniu smażymy plasterki jabłek, oczyszczone z gniazd nasiennych. Najpierw na łyżeczce oleju przez 4 minuty z jednej strony, potem obracamy dodajemy masło i trzymamy, aż jabłko będzie miękkie.
 - Po 10 minutach wyjmujemy miski z boczkiem i mięsem i łączymy ze sobą zawartość. Dokładamy ser, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Formujemy burgery - z tej ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.
 - Burgery obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na patelnię do smażenia dorzucamy tymianek i czosnek.
 - Burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekamy przez 3 minuty. Po wyciągnięciu z piekarnika odsączamy burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Grillujemy bułki przekrojone na pół. Wkładamy do bułek burgera, sporo sosu i wszystkie przygotowane wcześniej dodatki.