Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?

2016-11-24
Amerykański burger z francuskim sosem - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Domowej roboty burger z wołowiną
średni
25 min
4

Ten przepis na burgera jest rodem z Ameryki. Podają go w restauracji w Chicago, która ma 3 gwiazdki w ocenie Michelina. Może przepis nie jest zbyt prosty, ale zdecydowanie tego burgera warto przyrządzić ze względu na efekt końcowy!

Składniki

boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę

drobno posiekana szalotka

lyżka kminku

mielone mięso wołowe z antrykotu 450 g

2 jabłka najlepiej Granny Smith, pokrojone w cieńkie plasterki

pół łyżeczki masła

pół szklanki startego twardego sera

tymianek

trzy ząbki czosnku

bułki do hamburgerów

sól

czarny pieprz

olej

 

SOS:

3 łyżki posiekanych białek z ugotowanych na twardo jajek

3 łyżki majonezu

1,5 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka posiekanych korniszonów

1 łyżka posiekanych kaparów

1 łyżka posiekanej cebuli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego estragonu

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie składniki sosu wrzucić do miski i dobrze wymieszać blenderem. Miskę z sosem wstawiamy do lodówki.

Następnie na niewielkiej ilości oleju przez ok. 3 minuty smażymy boczek. Dorzucamy szalotkę, kminek i mieszając smażymy kolejne 3 minuty. Boczek z ziołami przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, na tyle samo wstawiamy mięso.

W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i dużym ogniu smażymy plasterki jabłek, oczyszczone z gniazd nasiennych. Najpierw na łyżeczce oleju przez 4 minuty z jednej strony, potem obracamy dodajemy masło i trzymamy, aż jabłko będzie miękkie.

Po 10 minutach wyjmujemy miski z boczkiem i mięsem i łączymy ze sobą zawartość. Dokładamy ser, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Formujemy burgery - z tej ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.

Burgery obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na patelnię do smażenia dorzucamy tymianek i czosnek. 

Burgery przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekamy przez 3 minuty. Po wyciągnięciu z piekarnika odsączamy burgery z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Grillujemy bułki przekrojone na pół. Wkładamy do bułek burgera, sporo sosu i wszystkie przygotowane wcześniej dodatki.