Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie

2019-07-29
Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie
Autor: Shutterstock Smaczne i pożywne kotlety z jajek i popularnych grzybów
łatwy
45 min
4

Kotlety z jajek i pieczarek wzbogacone o dodatek odżywczych ziół to przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie. Każdy bez trudu może przygotować jajeczne kotlety. Zarówno jajka, jak i pieczarki są łatwo dostępne. I nie są drogie. Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek to odżywce danie dla każdego. 

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo

250-300 g pieczarek

2 łyżki masła klarowanego lub oleju

2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżeczka tymianku 

1 łyżeczka bazylii 

4-6 łyżek tartej bułki

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane jajka obrać ze skorupek i posiekać drobno lub pociąć w malakserze w trybie pulsacyjnym. Przełożyć do miski. 

Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć pieczarki. Gdy zredukują się o połowę i zbrązowieją, przełożyć do miski.

Dodać szczypiorek i przyprawy, roztrzepane jajka i tartą bułkę. Wymieszać na jednorodną masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 2-4 łyżki przegotowanej wody.

Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska