Ziemniaki z grilla: przepis na grillowane kartofle

jak_przyrzadzic_ziemniaki_na_grillu.jpg
Autor: photos.com Ziemniaki pieczone na grillu są pyszne nawet bez dodatków
łatwy
70 min
4

Grillowane ziemniaki to rewelacyjny dodatek do wszystkich mięs z grilla, a także świetne danie dla wegetarian. Sprawdź, jak przygotować pyszne ziemniaki z grilla pieczone w folii aluminiowej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków (i folia aluminiowa)
  • 125 ml oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • świeże zioła, np. kolendra, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano
  • sól i pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę łączymy z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy też musztardę i posiekaną cebulkę.
  • Ziemniaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, nacinamy na górze. Każdy zanurzamy w "bejcy" na ok. 30 minut.
  • Zawijamy każdy ziemniak oddzielnie w folię aluminiową. Kładziemy na grillu na niedużym ogniu. Pieczemy około godziny.