Ziemniaki z grilla: przepis na grillowane kartofle
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Grillowane ziemniaki to rewelacyjny dodatek do wszystkich mięs z grilla, a także świetne danie dla wegetarian. Sprawdź, jak przygotować pyszne ziemniaki z grilla pieczone w folii aluminiowej.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków (i folia aluminiowa)
- 125 ml oliwy
- kilka ząbków czosnku
- świeże zioła, np. kolendra, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano
- sól i pieprz
- łyżeczka musztardy
- cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę łączymy z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy też musztardę i posiekaną cebulkę.
- Ziemniaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, nacinamy na górze. Każdy zanurzamy w "bejcy" na ok. 30 minut.
- Zawijamy każdy ziemniak oddzielnie w folię aluminiową. Kładziemy na grillu na niedużym ogniu. Pieczemy około godziny.