WEGETARIAŃSKIE flaczki - sycące i zdrowe
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jeśli przepadamy za flaczkami, możemy je w wersji wegańskiej zastąpić proteiną sojową, ale dużo ciekawszym pomysłem będą grzyby! W przypadku boczniaków brak wartości odżywczych to mit. Wysoka zawartość dobrze wchłanialnego przez organizm białka, witaminy i sole mineralne przemawiają za uwzględnieniem boczniaków w diecie.
SKŁADNIKI
- 1 cebula,
- 1 słodka papryka czerwona i 1 zielona
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 400-500 g grzybów boczniaków
- sól
- pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- imbir
- bulion warzywny
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, woku lub w garnku. Następnie wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę, drobno pokrojone papryki, startą na tarce marchewkę, pokrojony czosnek oraz przyprawy. Całość podsmażamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Boczniaki myjemy, kroimy w paseczki i lekko podsmażamy, po czym dodajemy je do warzyw i mieszamy.
- Na koniec przygotowujemy bulion warzywny, dolewamy go do reszty składników i całość gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Flaczki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wegetariańskie danie jest gotowe.