Wegetariańska zupa gulaszowa – sprawdzony przepis

2021-03-29
Anka
pikantna-zupa-gulaszowa-podajemy-dobry-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak przyrządzić pyszną zupę gulaszową?
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa gulaszowa to dobry pomysł na obiad. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również rozgrzewa organizm i jest niezwykle pożywna. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 20 dag ziaren suszonej ciecierzycy
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera średniej wielkości
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna ciecierzycy zalej przegotowaną, ciepłą wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, przelej świeżą zimną wodą.
  • Poddane takiej obróbce ziarna włóż do garnka i zalej wodą (około 1,5 litra). Gotuj około 90 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Pod koniec gotowania posól.
  • Ugotowaną ciecierzycę odcedź (nie wylewaj wody, jeszcze ci się przyda).
  • Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
  • Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie. Usmaż na nim cebulę i czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Dorzuć kminek, słodką paprykę, przecier z pomidorów. Chwilę smaż. Zalej niecałym litrem wywaru z ciecierzycy.
  • Bulion z przyprawami zagotuj. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera. Gotuj 20-30 minut. Po czym dodaj ugotowaną ciecierzycę. Dopraw chili, pieprzem i solą.
  • Przelej zupę do miseczek. Posyp szczypiorkiem.
Anka