Wegetariańska zupa gulaszowa – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantna zupa gulaszowa to dobry pomysł na obiad. Nie tylko wspaniale smakuje, ale również rozgrzewa organizm i jest niezwykle pożywna. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 20 dag ziaren suszonej ciecierzycy
- 3 cebule średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1/3 selera średniej wielkości
- ¼ łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna ciecierzycy zalej przegotowaną, ciepłą wodą. Odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, przelej świeżą zimną wodą.
- Poddane takiej obróbce ziarna włóż do garnka i zalej wodą (około 1,5 litra). Gotuj około 90 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Pod koniec gotowania posól.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedź (nie wylewaj wody, jeszcze ci się przyda).
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
- Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie. Usmaż na nim cebulę i czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Dorzuć kminek, słodką paprykę, przecier z pomidorów. Chwilę smaż. Zalej niecałym litrem wywaru z ciecierzycy.
- Bulion z przyprawami zagotuj. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera. Gotuj 20-30 minut. Po czym dodaj ugotowaną ciecierzycę. Dopraw chili, pieprzem i solą.
- Przelej zupę do miseczek. Posyp szczypiorkiem.