Warzywa zapiekane z sosem Mornay [Smaczna Historia]
![Warzywa zapiekane z sosem Mornay [Smaczna Historia]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-VFS9-xJFd-rVSd_warzywa-zapiekane-z-sosem-mornay-smaczna-historia-664x442.jpg)
Matką wielu sosów jest beszamel, twierdził Antonin Carem, kucharz króli i król wśród kucharzy, umieszczając sos beszamelowy na swojej liście czterech sosów-matek wszystkich innych.
Jedną z setek odmian sosu beszamelowego jest sos Mornay wzbogacony o tarty ser Gruyer, ementaler lub biały Cheddar. Ważne żeby był to ser topliwy, tłusty, o wyraźnym smaku, łatwo rozpuszczający się w gorącym sosie.
Sos Mornay używa się do zapiekania warzyw oraz owoców morza, w tym przegrzebków w muszlach.
Jeśli przyjmiemy, że matką tego sosu jest beszamel, to już ojców sukcesu jest kilku. Naczelne miejsce ma pisarz i dyplomata Philippe de Mornay, żyjący na przełomie XVI i XVII wieku. O pierwszeństwo walczą również dwaj dandysi z początku XIX w. Markiz de Mornay i jego brat Charles.
Ważnym dla dziejów gastronomii jest fakt, że Małże Saint Jaque podawano z sosem Mornay w słynnej dziewiętnastowiecznej restauracji Le Grand Vefour mieszczącej się w arkadach Palais-Royal. Restauracja ta do dziś pozostaje wzorcem gościnności, wykwintności i rozrzutności.
Sos Mornay wyjątkowo pasuje do kalafiora, brukselki i brokułów, zmieniając prosty smak warzyw w dzieło sztuki kulinarnej.
SKŁADNIKI
- Na warzywa zapiekane z sosem Mornay potrzebne będą:
- 50 dag pasternaku, który jest dużo słodszy od marchewki
- 1 średni kalafior lub 1 paczka mrożonego
- Oraz na sos mornay
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g startego sera np. Gruyer, biały Cheddar lub ementaler
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu o grubym dnie stopić masło na małym lub średnim ogniu. Posypać masło mąką i gotować przez 1-2 minuty, nie rumieniąc, mieszając drewnianą łyżką.
- Zdjąć garnek z ognia i powoli dodawać mleko, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na średnim ogniu, zagotować, cały czas mieszając. Gotować 3-4 minuty, aż do chwili, gdy sos przestanie spływać z łyżki.
- Zdjąć z ognia, dodać żółtka i ser, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pasternak obrać, pokroić w dużą kostkę. Gotować w osolonym wrzątku przez 10 minut. Kalafior wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5-6 minut. Następnie warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać sosem Mornay. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać do zrumienienia powierzchni. Najlepiej umieścić naczynie na najwyższej półce i włączyć górną grzałkę.
- Podawać do pieczonego kurczaka z kieliszkiem białego wytrawnego wina.