Warzywa stir fry - jak przygotować kótko smazone danie warzywne

2021-02-05
Anna Szubińska
Warzywa stir-fry
Autor: Shutterstock Warzywa stir-fryto pyszne chrupkie warzywa w azjatyckim stylu.
łatwy
20 min
4

Stir-fry czyli mieszaj i smaż to technika kulinarna szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Warzywa stir-fry, dzięki krótkiemu, ale intensywnemu procesowi obróbki cieplnej, są chrupiące i aromatyczne. Jak je przygotować? Bardzo prosto! Dodatkowo mamy zupełną dowolność w doborze składników. Najlepiej zużyć to, co akurat zalega nam w lodówce.

Składniki

1 marchewka

1 cukinia

1 papryka

0,5 fenkułu

6 pieczarek

1 chili

1 cebula lub kawałek pora

2-3 łyżki pędów bambusa

olej do smażenia o wysokim

2 ząbki czosnku

olej o wysokim punkcie dymienia

sos sojowy

pieprz

świeża kolendra lub natka pietruszki

ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa umyj, oczyść i obierz. Pokrój tak, jak lubisz, pamiętając jednak by kawałki warzyw nie były zbyt duże. Chodzi o to, żeby szybko zmiękły w czasie smażenia, ale nie puściły wody.

Warzywa podziel na 2-3 części od najtwardszych do najbardziej miękkich. Jeśli nie masz bardzo dużego woka, trzeba będzie je smażyć partiami.

W woku rozgrzej niewielką ilość oleju (ja używam ryżowego). Gdy już będzie gorący wrzuć do niego najtwardsze warzywa - w tym wypadku marchewkę i fenkuł. Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty cały czas mieszając. Gdy lekko zmiękną przełóż do miski.

Wlej kolejną porcję oleju do woka i wrzuć kolejną porcję warzyw - tym razem cukinię i paprykę smaż 203 minuty na dużym ogniu i przełóż do miski z usmażoną marchewką i fenkułem.

Teraz kolej na cebulę/pora i pieczarki, przesmaż je krótko, na koniec dodaj do nich pędy bambusa i pozostałe warzywa z miski, przypraw pieprzem, dodaj sos sojowy i zamieszaj. natychmiast zdejmij warzywa z woka. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i/lub sezamem.

Można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem albo makaronem. W każdej wersji smakuje znakomicie.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?