Warzywa stir fry - jak przygotować kótko smazone danie warzywne
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Stir-fry czyli mieszaj i smaż to technika kulinarna szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Warzywa stir-fry, dzięki krótkiemu, ale intensywnemu procesowi obróbki cieplnej, są chrupiące i aromatyczne. Jak je przygotować? Bardzo prosto! Dodatkowo mamy zupełną dowolność w doborze składników. Najlepiej zużyć to, co akurat zalega nam w lodówce.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 0,5 fenkułu
- 6 pieczarek
- 1 chili
- 1 cebula lub kawałek pora
- 2-3 łyżki pędów bambusa
- olej do smażenia o wysokim
- 2 ząbki czosnku
- olej o wysokim punkcie dymienia
- sos sojowy
- pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- ziarna sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj, oczyść i obierz. Pokrój tak, jak lubisz, pamiętając jednak by kawałki warzyw nie były zbyt duże. Chodzi o to, żeby szybko zmiękły w czasie smażenia, ale nie puściły wody.
- Warzywa podziel na 2-3 części od najtwardszych do najbardziej miękkich. Jeśli nie masz bardzo dużego woka, trzeba będzie je smażyć partiami.
- W woku rozgrzej niewielką ilość oleju (ja używam ryżowego). Gdy już będzie gorący wrzuć do niego najtwardsze warzywa - w tym wypadku marchewkę i fenkuł. Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty cały czas mieszając. Gdy lekko zmiękną przełóż do miski.
- Wlej kolejną porcję oleju do woka i wrzuć kolejną porcję warzyw - tym razem cukinię i paprykę smaż 203 minuty na dużym ogniu i przełóż do miski z usmażoną marchewką i fenkułem.
- Teraz kolej na cebulę/pora i pieczarki, przesmaż je krótko, na koniec dodaj do nich pędy bambusa i pozostałe warzywa z miski, przypraw pieprzem, dodaj sos sojowy i zamieszaj. natychmiast zdejmij warzywa z woka. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i/lub sezamem.
- Można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem albo makaronem. W każdej wersji smakuje znakomicie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?