Warzywa stir fry - jak przygotować kótko smazone danie warzywne

Warzywa stir-fry
Autor: Shutterstock Warzywa stir-fryto pyszne chrupkie warzywa w azjatyckim stylu.
łatwy
20 min
4

Stir-fry czyli mieszaj i smaż to technika kulinarna szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Warzywa stir-fry, dzięki krótkiemu, ale intensywnemu procesowi obróbki cieplnej, są chrupiące i aromatyczne. Jak je przygotować? Bardzo prosto! Dodatkowo mamy zupełną dowolność w doborze składników. Najlepiej zużyć to, co akurat zalega nam w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 0,5 fenkułu
  • 6 pieczarek
  • 1 chili
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 2-3 łyżki pędów bambusa
  • olej do smażenia o wysokim
  • 2 ząbki czosnku
  • olej o wysokim punkcie dymienia
  • sos sojowy
  • pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • ziarna sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj, oczyść i obierz. Pokrój tak, jak lubisz, pamiętając jednak by kawałki warzyw nie były zbyt duże. Chodzi o to, żeby szybko zmiękły w czasie smażenia, ale nie puściły wody.
  • Warzywa podziel na 2-3 części od najtwardszych do najbardziej miękkich. Jeśli nie masz bardzo dużego woka, trzeba będzie je smażyć partiami.
  • W woku rozgrzej niewielką ilość oleju (ja używam ryżowego). Gdy już będzie gorący wrzuć do niego najtwardsze warzywa - w tym wypadku marchewkę i fenkuł. Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty cały czas mieszając. Gdy lekko zmiękną przełóż do miski.
  • Wlej kolejną porcję oleju do woka i wrzuć kolejną porcję warzyw - tym razem cukinię i paprykę smaż 203 minuty na dużym ogniu i przełóż do miski z usmażoną marchewką i fenkułem.
  • Teraz kolej na cebulę/pora i pieczarki, przesmaż je krótko, na koniec dodaj do nich pędy bambusa i pozostałe warzywa z miski, przypraw pieprzem, dodaj sos sojowy i zamieszaj. natychmiast zdejmij warzywa z woka. Podawaj posypane listkami świeżej kolendry i/lub sezamem.
  • Można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem albo makaronem. W każdej wersji smakuje znakomicie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej