Terrine z warzyw - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Terrine jest potrawą przekładańcem. Oryginalnie składa się z różnych mięs, mocno przyprawionych ziołami. My proponujemy terrine dla jaroszy – jego podstawowymi składnikami są warzywa.
SKŁADNIKI
- 25 dag marchewki
- 20 dag szpinaku (najlepiej mrożonego)
- 25 dag białej rzepy
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 25 g mąki pszennej
- 25 g margaryny
- 2 szklanki wody
- łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki pokrój w plasterki. Ugotuj w oddzielnych garnkach marchewkę, szpinak i rzepę. Następnie każde z warzyw rozdrobnij na puree.
- W rondelku rozpuść margarynę i wsyp do niej mąkę pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj do mieszaniny wodę – małymi porcjami.
- Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, przypraw go tymiankiem, pieprzem i solą. Dodaj po kilka łyżek do każdego z puree – tak aby miały podobna konsystencję.
- Ułóż warzywa warstwami w żaroodpornym naczyniu, zaczynając od marchewki, a kończąc na rzepie.
- Naczynie wstaw do formy do połowy wypełnionej wodą (łaźnia wodna) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
- Danie podawaj pokrojone w plastry, na ciepło lub na zimno.