Szybki obiad z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami - propozycja na błyskawiczny, prosty obiad
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Latem, w upalne dni, nie zawsze chce nam się długo siedzieć w kuchni i pichcić. Podajemy propozycję ekspresowego obiadu z jajkiem sadzonym, młodymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie całego obiadu zajmie nam dokładnie tyle, ile skrobanie i gotowanie ziemniaków, czyli 25 minut. Przepis dla 4 osób.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg młodych ziemniaków
- 8 jaj (po dwa na osobę, chyba, że ktoś woli mniej)
- 2 ogórki (długie)
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 ml śmietany lub jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie wypłucz, wyszoruj szczotką. Jeśli ziemniaki są bardzo młode - skórka odejdzie w trakcie szorowania. Jeśli są nieco starsze - należy je dodatkowo oskrobać. Jeszcze raz wypłukać i ugotować w osolonej wodzie z kilkoma gałązkami koperku (tylko ogonki).
- W czasie, gdy ziemniaki się gotują kroimy ogórki na mizerię, solimy je i odstawiamy aż puszczą sok. Odlewamy nadmiar wody, odciskamy i dolewamy śmietanę, sok z cytryny, pieprz i trochę posiekanego koperku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Teraz smażymy jajka sadzone, na dużej patelni rozgrzewamy olej (nie za mocno), dokładamy masło i wbijamy jajka. (Prawdopodobnie będą potrzebne 2 patelnie, jeśli smażymy 8 jaj). Kiedy jaja się trochę zetną solimy i pieprzymy.
- Jeśli ziemniaki są już miękkie - odcedzamy je. Wykładamy na talerze, dodajemy po 2 usmażone jajka, ziemniaki polewamy masełkiem spod jajek, posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem, podajemy z mizerią.