Szparagi pieczone z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią - przepis na pyszne pieczone szparagi
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Szparagi zwykle podajemy "z wody" - ugotowane, polane masełkiem lub sosem holenderskim. Tym razem, wzorem Jamiego Oliviera, serwujemy szparagi pieczone. Ze słodkimi pomidorkami, słonymi czarnymi oliwkami i aromatyczną bazylią. W prawdziwie włoskim stylu!
SKŁADNIKI
- 700-900 g świeżych zielonych lub białych szparagów
- duża garść czarnych oliwek
- 20 małych dojrzałych pomidorków cherry lub 10 nieco większych
- 1 ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta suszonej ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, obierz z twardej skórki, odetnij zdrewniałe końce (zwykle 1/5-1/4 długości).
- Oliwki odsącz. Jeśli mają pestki, usuń je. Większe pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry. Listki świeżej bazylii starannie przepłucz, porozrywaj na mniejsze części.
- Przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia ciasta. Skrop oliwą. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryczką.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 225 stopni Celsjusza. Wstaw do niego naczynie z warzywami. Piecz około 15-20 minut, aż szparagi zmiękną (możesz przykryć naczynie aluminiową folią lub wieczkiem, by zmniejszyć parowanie wody i przyspieszyć czas pieczenia).
- Podawaj na ciepło z dodatkiem świeżej bagietki albo ziemniaczków. Pieczone szparagi z pomidorami, czarnymi oliwkami i bazylią to także idealne danie do białego wytrawnego wina.