Smażone ziemniaki z ziołami i serem feta: po prostu pyszne!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smażone ziemniaki z ziołami i serem feta to świetny pomysł na urozmaicenie jesiennego jadłospisu. Tak przygotowane ziemniaki można podać jako danie główne lub jako dodatek. Aby ułatwić sobie zadanie najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. To także świetny sposób na odgrzanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
Oto kilka łatwych przepisów na wykorzystanie gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia:
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Tortilla ziemniaczana z chorizo i dymką
Gotowane ziemniaki zapiekane z klopsikami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków
- 3 dymki
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub suszonych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 40 g sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, czyli nie obrane, odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Umyć dymkę i pokroić, cebulki na cienkie plasterki, szczypior trochę grubiej.
- Rozgrzać oliwę na nieprzywierającej patelni i podsmażyć cebulę z ziemniakami, aż będzie chrupiąca. Następnie doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
- Pokruszyć fetę i wyłożyć na patelnię. Zamieszać i od razu podawać posypane natką pietruszki.