Rydze w pomidorach: przepis na rydze
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Świeże, pachnące lasem rydze to prawdziwy rarytas – jeśli jest ich dużo, warto część przeznaczyć do zamrożenia. Dzięki temu zimą będziemy mogli się delektować ich smakiem. Rydze w pomidorach, które proponujemy, można bowiem przyrządzić zarówno ze świeżych, jak i z mrożonych grzybów. To przepis dla tych, którym znudziły się rydze smażone na maśle. Idealne z chrupiąca bagietką!
SKŁADNIKI
- 350 g świeżych rydzów
- 3 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta suszonego oregano
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- kilka gałązek świeżej bazylii
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze oczyścić, opłukać, osuszyć. Odciąć nóżki, duże kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę; te z puszki odcedzić z zalewy i dobrze osączyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i oregano, smażyć kilka minut na małym ogniu mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
- Zdjąć czosnek z patelni, włożyć rydze, smażyć ok. 3 minut na dużym ogniu, cały czas mieszając.
- Dołożyć pomidory, całość przyprawić pieprzem i solą, zagotować i podgrzewać kilka minut, aby sok z pomidorów nieco odparował. Na koniec posypać świeżymi listkami bazylii. Podawać z tartym parmezanem (w osobnym naczyniu) i świeżą, chrupiącą bagietką.