Przepis na szybki obiad: omlet ze szparagami i pieczarkami
2022-04-04
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma szybszego przepisu na obiad, niż omlet. Wiosną, spośród setek przepisów na omlety i frittaty, warto spróbować omletu ze szparagami i pieczarkami. To pyszna i lekkostrawna alternatywa dla ciężkich posiłków mięsnych. Idealne danie na szybki obiad w środku dnia.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 2 łyżki wody
- 2 czubate łyżki śmietany 30%
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 6 brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 chudy pęczek młodych szparagów, około 10 sztuk
- 2 łyżki szczypiorku
- 4 łyżki koziego sera lub sera feta
- opcjonalnie: krążki czerwonej cebuli, świeży tymianek i liście bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić ze skorupek do miski. Dodać wodę i sól. Ubijać do lekkiego spienienia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.
- Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniej kawałki, wielkości kęsa. Pieczarki pokroić pionowo na plasterki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pieczarki i szparagi, smażyć je lekkiego zrumienienia pieczarek.
- Wylać masę jajeczną na podsmażone warzywa i grzyby. Na wierzchu ułożyć porcje sera. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a ser rozpłynie.
- Podawać z tostami i zieloną sałatą z pomidorami. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?