Przepis na szybki obiad: omlet ze szparagami i pieczarkami

Przepis na szybki obiad: omlet ze szparagami i pieczarkami
Autor: Shutterstock.com Przepis na szybki obiad: puszysty omlet ze szparagami i pieczarkami
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie ma szybszego przepisu na obiad, niż omlet. Wiosną, spośród setek przepisów na omlety i frittaty, warto spróbować omletu ze szparagami i pieczarkami. To pyszna i lekkostrawna alternatywa dla ciężkich posiłków mięsnych. Idealne danie na szybki obiad w środku dnia. 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 2 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki śmietany 30%
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 6 brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 chudy pęczek młodych szparagów, około 10 sztuk
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 4 łyżki koziego sera lub sera feta
  • opcjonalnie: krążki czerwonej cebuli, świeży tymianek i liście bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić ze skorupek do miski. Dodać wodę i sól. Ubijać do lekkiego spienienia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. 
  • Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniej kawałki, wielkości kęsa. Pieczarki pokroić pionowo na plasterki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pieczarki i szparagi, smażyć je lekkiego zrumienienia pieczarek. 
  • Wylać masę jajeczną na podsmażone warzywa i grzyby. Na wierzchu ułożyć porcje sera. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a ser rozpłynie. 
  • Podawać z tostami i zieloną sałatą z pomidorami. Smacznego! 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Omlet na słono - 9 przepiów na znakomite wytrawne omlety

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej