Placki z porów i komosy ryżowej
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Smaczne, warzywne placki przygotowuje się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięs. Wypróbuj przepis na placki z porów i komosy ryżowej.
SKŁADNIKI
- 250 g komosy
- 2 marchewki
- 3 pory
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka tartej bułki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- W tym czasie czyścimy i obieramy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a białe części porów drobno siekamy. Oczyszczone warzywa smażymy na małym ogniu, aż lekko zmiękną.
- Do roztrzepanych jajek dodajemy komosę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz mąkę i tartą bułkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Racuchy smażymy z obu stron na oliwie. Podajemy z sosem kaparowym.