Pieczone warzywa na ostro - łatwy przepis!
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Pieczone warzywa to proste i ekonomiczne danie. Można je przygotować bardzo szybko. I co ważne, nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych. Warzywa zapiekane w formie od tarty mogą zrobić prawdziwą furorę na spotkaniu z przyjaciółmi.
Pieczone jarzyny to przysmak nie tylko osób odchudzających się i wegetarian. Można z nich zrobić eleganckie i wykwintne danie. Wystarczy je ułożyć w formie od tarty czy innym niewysokim naczyniu. Pieczone warzywa ucieszą nie tylko oczy gości, ale i ich podniebienia.
ZOBACZ TEŻ WIDEO z innym przepisem na pieczone warzywa:
SKŁADNIKI
- papryka czerwona
- papryka zielona
- czerwona cebula
- dwa pomidory
- trzy ziemniaki
- garść jarmużu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki podgotować w mundurkach. Jarmuż również należy gotować 5 minut.
- Paprykę i pomidory pokroić na ósemki. Cebulę pokroić na grubsze plastry.
- Podgotowane i obrane ziemniaki pokroić na grubsze plastry.
- Wszystkie warzywa ułożyć na płaskiej blaszce (może być od tarty), polać oliwą z oliwek i oprószyć drobno pokrojonym czosnkiem. Można do smaku dodać zioła świeże lub suszone, np. zioła prowansalskie, bazylię, rozmaryn.
- Wszystko piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Można serwować z dipem z jogurtu greckiego, z hummusem czy z ostrym sosem typu salsa.