Pieczone warzywa na ostro - łatwy przepis!

ja-zrobic-pieczone-warzywa-na-ostro-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone warzywa to danie kuchni wegetariańskiej, ale smakować będzie także mięsożercom
łatwy
80 min
4

Pieczone warzywa to proste i ekonomiczne danie. Można je przygotować bardzo szybko. I co ważne, nie trzeba mieć większych zdolności kulinarnych. Warzywa zapiekane w formie od tarty mogą zrobić prawdziwą furorę na spotkaniu z przyjaciółmi.

Pieczone jarzyny to przysmak nie tylko osób odchudzających się i wegetarian. Można z nich zrobić eleganckie i wykwintne danie. Wystarczy je ułożyć w formie od tarty czy innym niewysokim naczyniu. Pieczone warzywa ucieszą nie tylko oczy gości, ale i ich podniebienia.

ZOBACZ TEŻ WIDEO z innym przepisem na pieczone warzywa:

SKŁADNIKI

  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • czerwona cebula
  • dwa pomidory
  • trzy ziemniaki
  • garść jarmużu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki podgotować w mundurkach. Jarmuż również należy gotować 5 minut.
  • Paprykę i pomidory pokroić na ósemki. Cebulę pokroić na grubsze plastry.
  • Podgotowane i obrane ziemniaki pokroić na grubsze plastry.
  • Wszystkie warzywa ułożyć na płaskiej blaszce (może być od tarty), polać oliwą z oliwek i oprószyć drobno pokrojonym czosnkiem. Można do smaku dodać zioła świeże lub suszone, np. zioła prowansalskie, bazylię, rozmaryn.
  • Wszystko piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez godzinę. Można serwować z dipem z jogurtu greckiego, z hummusem czy z ostrym sosem typu salsa.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej