Pieczone burgery z pieczarek i fasoli: tani przepis dla zaradnych
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszne burgery z pieczarek i fasoli to tani przepis dla zaradnych. Niedoceniona fasola w puszce jest dobrym źródłem sycących węglowodanów i białek. Użycie gotowej fasoli skraca czas przygotowania posiłku. Pieczarki są pyszne i odżywcze. Razem mamy fantastyczne burgery, pełen smaku i pożywne. Do tego tanie i szybkie w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek wody
- 1 1/2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej
- 1 cebula, posiekana drobno
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych drobno
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 szklanki płatków owsianych do panierowania
- sól dla smaku
- czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielony len wymieszaj z wodą i odstaw na bok do namoczenia.
- Włóż 1/2 szklanki płatków owsianych do blendera lub robota kuchennego i zmiel w trybie pulsacyjnym na mąkę.
- Zmiksuj fasolę w malakserze, aby otrzymać puree.
- Na małej patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty. Zdejmij i zachowaj na później.
- Na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki.
- Do puree z fasoli dodaj namoczony len, mąkę owsianą, usmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
- Uformuj cztery duże burgery (lub 6 mniejszych).
- Każdy burger panieruj w całych płatkach owsianych.
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż na niej burgery.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Po pierwszych 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę.
- Podawaj w bułce z dodatkami lub jako kotlety z surówką.