Pieczarkowa pieczeń z jajkami i ryżem: tani przepis na obiad bezmięsny
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Pieczarkowa pieczeń z jajkami i ryżem to pyszny, a do tego tani przepis na obiad bezmięsny. Ta doskonała pieczeń w stylu pasztetu jest wilgotna w środku o pysznie chrupiących brzegach. Smaczna pieczeń z łatwo dostępnych produktów: pieczarek, ryżu i warzyw, zyska uznanie twoich bliskich od pierwszego kęsa. Ze względów zdrowotnych warto 2 razy w tygodniu mięso zastąpić odżywczym posiłkiem bezmięsnym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ½ szklanki brązowego ryżu, suchego
 - 2 łyżki oleju lub oliwy
 - 1 duża żółta cebula, posiekana
 - 2 ząbki czosnku, posiekane
 - 2 łodygi selera naciowego lub 1 kawałek bulwiastego, posiekanego drobno
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 - 300 g grzybów pieczarek, startych na tarce o dużych otworach lub drobno posiekanych
 - 200 g świeżego szpinaku
 - 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
 - 4 jajka ubite
 - 1 łyżka musztardy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200C.
 - Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż na bok.
 - Tymczasem na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i seler, i dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.
 - Dodaj grzyby i smaż, aż grzyby wypuszczą soki, a ciecz odparuje,czyli jeszcze około 5 minut. Dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dodaj suszone pomidory, następnie zdejmij z ognia i ostudź.
 - W dużej misce wymieszaj jajka, musztardę i przyprawę uniwersalną. Dodaj usmażone warzywa i grzyby oraz ryż. Wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę.
 - Formę do pasztetu posmaruj olejem. Przełóż masę warzywno-ryżową i wygładź powierzchnię.
 - Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zrumienienia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przejedź nożem wzdłuż krawędzi i przełóż na talerz.