Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu

2021-02-26
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu
Autor: Shutterstock Lekkie pesto brokułowe z makaronem, blanszowanymi brokułami i groszkiem cukrowym
łatwy
10 min
4

Pesto z brokułów to właściwie nie jest pesto we właściwym tego słowa znaczeniu. Nie zawiera żadnych orzechów. Ale jest świeże, sycące i przepyszne. Po prostu łatwy sos warzywno-serowy do makaronu! 

Składniki

Na pesto:

1 czubata filiżanka bardzo małych różyczek brokułu

½ szklanki szpinaku lub pietruszki

⅓ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

¼ szklanki startego parmezanu lub 1 łyżka odżywczych drożdży

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

Propozycja podania:

300 g makaronu, ugotowanego al dente

4 łyżki różyczek kalafiora blanszowanych

4 łyżki wyłuskanego groszku cukrowego lub blanszowanego groszku mrożonego

2 łyżki dodatkowego parmezanu lub wegańskiego zamiennika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zagotuj średni garnek wody i umieść w pobliżu miskę z lodowatą wodą. Blanszuj brokuły we wrzącej wodzie przez 30 sekund, a następnie łyżką cedzakową przenieś je do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i osusz.

Umieść brokuły w robocie kuchennym ze szpinakiem, oliwą z oliwek, serem, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Pulsuj do połączenia.

Pesto podawaj z makaronem, blanszowanym brokułem i świeżym groszkiem cukrowym. 

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?