Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu
2021-10-18
łatwy
10 min
4
Pesto z brokułów to właściwie nie jest pesto we właściwym tego słowa znaczeniu. Nie zawiera żadnych orzechów. Ale jest świeże, sycące i przepyszne. Po prostu łatwy sos warzywno-serowy do makaronu!
SKŁADNIKI
- Na pesto:
- 1 czubata filiżanka bardzo małych różyczek brokułu
- ½ szklanki szpinaku lub pietruszki
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ¼ szklanki startego parmezanu lub 1 łyżka odżywczych drożdży
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Propozycja podania:
- 300 g makaronu, ugotowanego al dente
- 4 łyżki różyczek kalafiora blanszowanych
- 4 łyżki wyłuskanego groszku cukrowego lub blanszowanego groszku mrożonego
- 2 łyżki dodatkowego parmezanu lub wegańskiego zamiennika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj średni garnek wody i umieść w pobliżu miskę z lodowatą wodą. Blanszuj brokuły we wrzącej wodzie przez 30 sekund, a następnie łyżką cedzakową przenieś je do wody z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i osusz.
- Umieść brokuły w robocie kuchennym ze szpinakiem, oliwą z oliwek, serem, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem, solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Pulsuj do połączenia.
- Pesto podawaj z makaronem, blanszowanym brokułem i świeżym groszkiem cukrowym.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?