Penne z grilowanymi warzywami

2021-03-29
Penne z grilowanymi warzywami
Autor: Shutterstock Penne z grillowanymi warzywami - samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.
łatwy
30 min
4

Penne z grillowanymi warzywami to sycące danie w upalny dzień lub dodatek do grillowanego mięsa. Pod wpływem ciepła papryka staje się słodka, cukinia mniej wodnista, a fasolka szparagowa chrupiąca. Świeże zioła i czosnek nadają daniu wyjątkowy smak lata. 

SKŁADNIKI

  • 3 małe świeże papryki 
  • 1 cukinia
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 500 g makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • tymianek i oregano, świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Fasolkę szparagową pozostawić w całości, jedynie usunąć łyko. Czosnek rozetrzeć z solą.
  • Warzywa grillować na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski.
  • Makaron ugotować al dente, na półtwardo. Odcedzić.
  • Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem. 
  • Całość posypujemy parmezanem, listkami tymianku i oregano. Mieszamy i od razu podajemy.
Redakcja
więcej