Penne z grilowanymi warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Penne z grillowanymi warzywami to sycące danie w upalny dzień lub dodatek do grillowanego mięsa. Pod wpływem ciepła papryka staje się słodka, cukinia mniej wodnista, a fasolka szparagowa chrupiąca. Świeże zioła i czosnek nadają daniu wyjątkowy smak lata.
SKŁADNIKI
- 3 małe świeże papryki
- 1 cukinia
- 300 g fasolki szparagowej
- 500 g makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- tymianek i oregano, świeży lub suszony
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Fasolkę szparagową pozostawić w całości, jedynie usunąć łyko. Czosnek rozetrzeć z solą.
- Warzywa grillować na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski.
- Makaron ugotować al dente, na półtwardo. Odcedzić.
- Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem.
- Całość posypujemy parmezanem, listkami tymianku i oregano. Mieszamy i od razu podajemy.