Oszczędne kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to danie lekkie, pyszne i niedrogie. Do tego łatwe w przygotowaniu, a do ich przygotowania można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Czego chcieć więcej.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 puszka białej fasoli
- 0,5 brokuła
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka gałązek natki
- bułka tarta
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, aby był miękki i kleisty.
- Brokuł umyć i podzielić na różyczki, zblanszować przez 3 minuty we wrzącej wodzie.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
- Dodać pomidory i bulion, przyprawić i dusić 15 minut pod przykryciem.
- Pod koniec dodać brokuły i osączoną z zalewy fasolę, wymieszać sos.
- W misce wymieszać przestudzony ryż, jogurt, bułkę tartą i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.
- Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać polane sosem.