Orkiszowa lasagne ze szpinakiem - bez białek mleka krowiego i jaj
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Lasagne to obok pizzy i spaghetti najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je ze specjalnego makaronu, warzyw i farszu mięsnego. Polecamy lasagne ze szpinakiem (bez białek mleka krowiego i jaj).
SKŁADNIKI
- 4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- pół kg mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- 3 łyżki margaryny bezmlecznej
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
- 2 szczypty pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej, jeśli dozwolona
- sól kamienna
- 5 czubatych łyżek drożdży nieaktywnych
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z 4 szklanek mąki, łyżeczki soli i wody zagnieć gęste, plastyczne ciasto. Rozwałkuj na cienko, podsypując blat, aby się nie przykleiło i wykrój 6 płatów makaronu do lasagne.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju i przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć mielone mięso i podsmaż, dodaj do cebuli, wlej przecier pomidorowy, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Gęsty sos gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Do drugiego garnka wrzuć zamrożony szpinak i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Na patelni zrumień 6 łyżek mąki orkiszowej na 3 łyżkach margaryny bezmlecznej. Do szpinaku dodaj połowę zawartości patelni, przypraw 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, cały czas mieszając, i odstaw.
- Następnie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu przegotuj 2 szklanki mleka, które wymieszaj delikatnie z mąką pozostałą na patelni. Możesz użyć rózgi, aby powstał gładki sos, który dopraw solą i pieprzem ziołowym lub gałką muszkatołową.
- Kiedy sos będzie gotowy, wyłóż z niego pierwszą, jeszcze gorącą warstwę w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną bezmleczną. Sos posyp płatkami drożdżowymi i kładź płat lasagne, następnie sos mięsny i płat makaronu, szpinak, płat makaronu, sos beszamelowy i płatki drożdżowe, płat makaronu, sos mięsny, makaron, szpinak, makaron i sos beszamelowy, a wierzch posyp szczodrze płatkami drożdżowymi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut do momentu zrumienienia się wierzchniej warstwy.
- Udana lasagne ma zwartą strukturę, dlatego ważne jest, aby przygotowane sosy miały gęstą konsystencję, inaczej całą konstrukcja rozpłynie się na talerzu.
- Należy również pamiętać, żeby przekładać makaron jeszcze gorącym sosem beszamelowym. Wystudzony szybko się ścina, dlatego można go podgrzewać w trakcie układania warstw.